Aanleveren

Bestanden aanleveren

Via e-mail (maximaal 15 Mb): info@copy-boss.nl
Grotere bestanden kunt u via WeTransfer toesturen (www.wetransfer.com). U kunt natuurlijk ook altijd langskomen bij ons op de K.R. Poststraat met een USB-stick of uw mobiele telefoon.

Drukbare PDF

Als jouw ontwerp in Indesign af is en je wilt het laten drukken, dan kan je het beste een PDF-bestand maken. Maar hoe doe je dat precies?

1:
Voordat het PDF-bestand wordt gemaakt moeten eerst de voorinstellingen worden aangepast. Hiervoor ga je naar [Bestand] en klik je op [Voorinstellingen Adobe PDF > Definiëren]. Er verschijnt een nieuw venster.

2:
In het nieuwe venster, onder het kopje voorinstellingen staan verschillende keuzemogelijkheden. Kies voor [Drukwerkkwaliteit] en klik op [Nieuw]. Geef de voorinstelling een herkenbare naam zoals ‘Copyboss’. Op deze manier is het altijd duidelijk welke instelling je moet gebruiken bij drukwerk voor Copyboss. Nu gaan we de voorinstellingen instellen.

3:
Als eerste klik je op [Tekens en afloopgebied]. Onder tekens selecteer je het vakje [Snijtekens] en [Afloopgebied] zet je op 3mm. Hierna ga je naar [Uitvoer]. Kies bij [Compatibiliteit] voor [Acrobat 7 (PDF 1.6)] of hoger. Alle andere instellingen bij Uitvoer zijn afhankelijk van de color-management werkwijze die je intern gebruikt. Je voorinstellingen zijn nu ingesteld. Klik op [OK] en [Gereed].

4:
Nu is het tijd om het PDF-bestand te gaan maken, dit noemen we ook wel exporteren. Ga naar [Bestand] en klik op [Exporteren]. Er verschijnt nu een nieuw venster. In dit venster bepaal je waar je jouw bestand wilt opslaan en je geeft het bestand een naam. Klik linksonder op [Bewaar]. Er verschijnt opnieuw een nieuw venster.

Stap 5:
In dit venster kies je bij ‘Voorinstelling Adobe PDF’ voor [Copyboss]. Dit zijn de door jouw ingestelde voorinstellingen uit stap 1, 2 en 3. De PDF maak je nu door te klikken op [Exporteren].

Open bestand

Als u geen PDF kunt maken, kunt u een open bestand aanleveren in een grafisch opmaakprogramma, zoals InDesign.

  • Lever de gebruikte fonts bij.
  • Lever alle geplaatste illustraties bij.
  • Maak het bestand op in CMYK.
  • Het makkelijkste is om een pakket te maken in Indesign, deze verzamelt alle gebruikte onderdelen voor u en zet het in 1 map.

Andere programma’s

U kunt uw drukwerk natuurlijk ook opmaken in andere programma’s, zoals bijvoorbeeld Word, Powerpoint en Publisher. Maar omdat deze programma’s in de meeste gevallen geen drukklare pdf kunnen maken, moet u rekening houden met extra kosten voor de drukwerkvoorbereiding. Als u een bestand (*.ai, *.eps, *.pdf) aanlevert is het verstandig tekst om te zetten naar lettercontouren (curves, outlines).

Hier nog een paar basisinstellingen die u kunt aanhouden;

  • rasterafbeeldingen ca. 300 dpi
  • lijnafbeeldingen ca. 1200 dpi
  • pagina’s centreren afloop (bleed) 3 mm
  • alleen snijlijnen (marks) aanzetten
  • lettertypen invoegen (fonts embedded)
  • kleurprofiel digitaal drukwerk: CMYK
  • kleurprofiel groot-formaat prints/fotoprints: AdobeRGB, sRGB of CMYK Coated Fogra39

Kleuren

PMS- en RGB-kleuren worden door de printer en drukpers omgezet in CMYK. Hierdoor kunnen kleurafwijkingen ontstaan. Gebruik daarom in principe CMYK.
Voor groot-formaatprints mag u wel RGB-bestanden aanleveren.

Afloop

Om goed te kunnen snijden hebben wij een document nodig dat bedoeld is voor drukwerk, met 3 mm afloop. Maak beeldelementen die tot aan de rand van het papier komen 3 mm groter dan het bestandsformaat. Afloop is nodig omdat niet exact gesneden kan worden. Om dezelfde reden adviseren wij om tekst minimaal 3 mm binnen de rand te plaatsen. Wij raden ook af om bij drukwerk aan de voorzijde een witrand te maken. Als u toch een witrand wilt, maak die dan minimaal 5 mm breed.

Proefdruk

Wij maken binnen één werkdag een proefdruk van het aangeleverde bestand. Vaak maken wij de proefdruk waar de klant nog bij is, na akkoord van de proef drukken wij de oplage.